Atat de mare sunt!

Lilypie Kids Birthday tickers

joi, 3 noiembrie 2011

Igiena corecta impotriva microbilor!



Laura a propus ca luna noiembrie sa fie declatara luna mânuţelor curate. Ne alaturam campaniei sale cu un articol dedicat igienei corporale, nu doar a manutelor.


Masurile de igiena previn imbolnavirea organismului. Astfel, pentru copilul mic, se are in vedere insusirea unui limbaj adecvat identificarii si recunoasterii comportamentelor sanatoase, a tipurilor de boli, a principalelor pericole pentru sanatate.Obiectivele comportamentale vizeaza aplicarea corecta a normelor igienico-sanitare, dar si initierea de masuri active pentru recunoasterea in viata de zi cu zi a factorilor interni si externi care determina starea de boala.
Respectarea regulilor de igiena personala se face prin realizarea:

Igienei pielii: O piele curata, bine ingrijita este capabila, prin mijloacele sale specifice, sa se apere impotriva microbilor, distrugandu-i.

Igiena gurii si a dintilor: Inseamna sa nu uiti sa te speli pe dinti de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara.
Cariile dentare pot constitui focare de infectii pentru organism, declansand imbolnaviri ale articulatiilor, inimii si rinichilor.

Dinti sanatosi

Ascultati un sfat copii:
Dupa fiecare masa,
Dimineata la sculare
Dar si seara la culcare,
Luati pasta si periuta,
La chiuveta dati fuguta,
Dintii sa ii periati
Microbii sa-i alungati.
Aveti si-un zambet frumos,
Dar este si sanatos!

Igienei parului: Se respecta prin pieptanatul si periatul zilnic al parului.Neingrijirea parului poate conduce la aparitia micozelor(dezvoltarea ciupercilor parazite) sau la adunarea parazitilor(paduchi).
Nu se imprumuta de la colegi caciula, basca sau diferite accesorii de par.

Igienei mainilor: La fiecare 3 minute, un copil pune mana pe nas si gura. Avand in vedere ca unele virusuri si bacterii pot supravietui 2 ore sau mai mult pe suprafete cum ar fi mesele din cafenele, manerele usilor si bancile pe care copiii le ating pe parcursul zilei, este usor de sesizat ca spalarea mainilor este deosebit de importanta in evitarea bolilor.Se spala mainile cu apa calda si sapun, obligatoriu inainte de masa, dupa folosirea WC-ului sau ori de cate ori s-au murdarit.
Igiena mainilor se mentine si prin intretinerea unghiilor, deoarece sub acestea se acumuleaza praf, microbi si oua de paraziti.Pentru a evita acest fapt, se taie unghiile cat mai scurt, la 1-2 saptamani.

Igienei ochilor, care se face impreuna cu spalarea intregii fete.Dupa spalarea fetei, ochii se sterg cu un prosop propriu, curat.
Nu se foloseste prosopul altei persoane, deoarece exista riscul de imbolnavire de conjunctivita. 

Igienei urechilor, care se intretine prin spalarea lor zilnica cu apa si sapun.Nu trebuie uitat nici spatiul din spatele urechilor.Dupa spalare, se sterg cu coltul prosopului.Nu se introduc in ele bete de chibrit, agrafe sau alte obiecte, ce pot provoca rani.

Igienei nasului, care se pastreaza sufland usor mucozitatile, intr-o batista igienica, evacuand fiecare nara, pe rand.
Cand esti racit sau stranuti, se pune batista la nas, pentru a nu transmite si altora microbii.

Igienei picioarelor, care se realizeaza spalandu-le, in fiecare seara, cu apa calda si sapun.Zilnic se schimba perechea de ciorapi purtata.Unghiile trebuie ingrijite ca si cele de la maini.Prin aceasta se impiedica aparitia iritatiilor sau dezvoltarea unor ciuperci parazite.
In colectivitati, cele mai raspandite boli sunt cele infectioase provocate de microbi si virusuri, care patrund in organismul sanatos pe diferite cai (calea bucala, calea respiratorie etc.)
Cea mai sigura metoda de prevenire a bolilor infecto-contagioase este vaccinarea.

Igiena si anotimpul:
Asa cum avem grija de corpul nostru, trebuie sa avem grija si de imbracamintea noastra.Ea este cea care asigura stratul de aer dintre corp si piele, aparandu-ne in acest mod de frig si dand voie pielii sa respire.
Daca imbracamintea este murdara, porii tesaturilor se astupa si pielea nu mai poate indeplini rolul pe care il are.
Pe de alta parte, o imbracaminte murdara poarta in ea microbi sau alti agenti infectiosi, care vor afecta pielea.
Imbracamintea trebuie aleasa in functie de anotimp, astfel:

Iarna:
- Este de preferat o imbracaminte formata dintr-un singur strat foarte gros si nu una formata din mai multe straturi.
- Peste maiou se imbraca un singur pulover si nu numeroase straturi de haine.
- Peste pulover, in afara incintelor, se poarta o haina calduroasa.
- Pantalonii imbracati nu trebuie sa fie prea stramti, deoarece acestia nu asigura stratul de aer necesar protectiei impotriva frigului
- Este de preferat ca sosetele sau ciorapii sa fie din bumbac, deoarece absorb transpiratia si mentin caldura, avand rol de protectie impotriva degeraturilor.Daca se folosesc mai multe perechi de ciorapi, picioarele se supraincalzesc, transpira si apare senzatia de frig.
- Incaltamintea trebuie sa fie adecvata, nici prea larga, nici prea stramta, deoarece se pot produce neplaceri in timpul mersului sau leziuni ale pielii(rosaturi, bataturi). Se prefera incaltamintea din piele de animal, deoarece este impermeabila, maleabila si piciorul nu transpire in ea.

Vara:
-Se recomanda o imbracaminte usoara care permite aerisirea pielii si eliminarea transpiratiei.
-Imbracamintea trebuie sa fie lejera si in culori deschise si e bine sa fie confectionata din materiale subtiri (matase, in, etc.)
-Capul trebuie protejat cu o palariuta contra soarelui puternic.Neglijarea acestui fapt poate conduce la insolatie.De asemenea, ochii trebuie protejati prin purtarea ochelarilor de soare.
-Incaltamintea purtata e de preferat sa fie usoara, de tip sanda, papuc.Ea are rolul de a proteja piciorul fata de asperitatile solului.
Pentru a respecta igiena imbracamintei trebuie sa avem grija de:
-Scuturarea si perierea zilnica a hainelor, apoi depozitarea lor in spatii bine aerisite.
-Purtarea unor haine lejere, adaptate pentru corp.Imbracamintea stramta ingreuneaza circulatia sangelui si respiratia, iar cea larga nu protejeaza organismul contra frigului.
-Schimbarea zilnica a lenjeriei intime.
-Folosirea altor haine pentru a sta in casa sau pentru a dormi.
-Curatarea zilnica a incaltamintei, de praf sau noroi.

Prin consiliere prosanatoasa se poate forma o atitudine responsabila a copilului fata de igiena personala dar si fata de starea de boala la care poate ajunge la un moment dat. Astfel prin atitudini scolare/extrascolare legate de sanatate se pot constitui atitudini preventive.

Un comentariu:

  1. Din pacate igiena la romani este destul de precara. Daca ne gandim la igiena orala situatia este destul de rea.

    RăspundețiȘtergere